Fotocredit:

Andre kvartal 2021

Les om alt vi i Lillestrøm MDG har utrettet og kjempet for i kommunestyret i andre kvartal i år, som blant annet skolehager, klimastrategi, ny kunstgressbane på Fedrelandet og sykkelstrategi for kommunen.

21. juni 2021

Vi får til mye bra, og vi trenger flere representanter på Stortinget og i kommunestyret for å få gjennomført en grønnere politikk. Hver eneste stemme teller, så stem MDG ved neste valg! Dette er høydepunktene fra Lillestrøm MDG fra andre kvartal i 2021.

Mai:

  • MDG var med på et omforent flertall for å beholde alle helsestasjonene i kommunen.
  • I saken om rehabilitering av Volla barneskole fremmet MDG forslag om at areal til skolehage skulle inkluderes, dette fikk gledelig flertall i kommunestyret.
  • MDG fremmet interpellasjon om strakstiltak for pollinerende insekter. I forslag til vedtak ba vi om en sak med forslag til hvordan kommunale områder kan legges bedre til rette for insektene. Et stort flertall i kommunestyret mente imidlertid at jobben som allerede blir gjort er god nok, og interpellasjonen fikk kun 9 (mot 46) stemmer.

Juni:

  • I sluttbehandlingen av en veldig god klimastrategi fremmet vi to tilleggsforslag som begge ble nedstemt. Det ene var at Lillestrøm kommune skulle søke medlemskap i Folkets Fotavtrykk* og det andre forslaget gikk på at kommuneskogene skal ha som krav at volumet stående virke skal øke og at jordsmonnet ikke skal forringes.
  • I sluttbehandling av meklingsresultatet for kommuneplanens arealdel fremmet vi forslag om at kommunen skal «gi seg» på og tilbakeføre ytterligere 3 områder til LNF (Landbruks-, natur- og friluftsområder). Disse områdene var Nordbyjordet (jordvern), Kløverenga (jordvern) og Warå mølle (ravine/kulturlandskap). Alle disse tre forslagene ble nedstemt.
  • I sluttbehandlingen av sykkelstrategien fikk vi gjennomslag for et tilleggspunkt om at kommunen skal jobbe målrettet med sammenhengende sykkelveier, smidige krysseløsninger og ekspress sykkelvei inn til Oslo!
  • Vi fremmet også et tilleggsforslag om at strategien skal inneholde insentiver for bedre tilgang til sykkelreparasjon og økt gjenbruk av avlagte sykler. Dette forslaget ble nedstemt.
  • I saken om kommunehuset på Sørumsand fremmet vi forslag omforent med SP, SV og KrF om at det skal iverksettes prosjektering av istandsetting av kommunehuset, til bruk for frivillighet og kommunens barn og unge. Forslaget fikk ikke flertall. Vi støttet sekundært et forslag om at kommunedirektøren skal vurdere hvordan bygningen på kort sikt kan brukes hensiktsmessig innenfor ordinært driftsbudsjett.
  • I internasjonal strategi fremmet vi forslag om at Lillestrøm kommune skal ha vennskapskommuner. Forslaget fikk en del støtte, men ikke flertall.
  • Mattilbudet i barnehagene og SFO har skapt mye engasjement blant innbyggerne. MDG var med på et omforent forslag som fikk flertall som sier at barnehagene som har varmmat i dag beholder dette, og at alle nye barnehager skal bygges med storkjøkken slik at man får en gradvis harmonisering, og forbedring av mattilbudet.
  • I behandling av 1. tertialrapport 2021 så foreslo vi en endring i posisjonens bevilgning til ny kunstgressbane på Fedrelandet, nemlig at banen SKAL etableres med miljøvennlig innfyll. Forslaget ble nedstemt.
  • Vi tar også med at til Klimastrategien for kommunen var MDG sammen med flere andre partier på flere gode tillegg som ble vedtatt. Dette og klimastrategien finner du på kommunens hjemmesider.

Det skjedde såpass mye bra i april at det har vi tidligere publisert som en egen artikkel:
https://lillestrom.mdg.no/nyhet/oppsummering-april-2021/

*«Ved å bli medlem av Folkets fotavtrykk kan kommunen få klimadata på det forbruksbaserte utslippet, ned på nabolagsnivå, og man får samtidig engasjere innbyggerne i å redusere sitt personlige fotavtrykk. 2/3 av det totale utslippet kommer som en direkte effekt av vårt forbruk. For en kommune så vil det si at det personlige fotavtrykket til innbyggerne er inntil 15 ganger større enn fra kommunens egen virksomhet, det vil si at det er mye å hente i å få kartlagt dette. For, skal vi nå klimamålene MÅ hver og en av oss bidra, og undersøkelser viser også at folk ønsker å leve mer bærekraftig og å bidra, men kanskje ikke vet helt hvordan. Hvis vi får dette målt, så øker innsikten og vi ser lettere hva som kan gjøres. Kommuner som blant andre Trondheim, Oslo, Asker, Stavanger, Bodø med, og også Viken fylkeskommune, er allerede med i ordningen, og vi håper Lillestrøm også vil være med som en av foregangskommunene»