Lillestrøm MDGs lobbyregister

Fotocredit: Mona Vestli

Lillestrøm MDG har innført lobbyregister etter modell og inspirasjon fra Bærum MDG. Det er en enkelt oversikt med tid, sted, hvem som har deltatt og i hvilken anledning. Slik fremmer vi åpenhet og transparens.

8. august 2023

Lillestrøm MDG etablerte lobbyregister i 2022, da vi mener det er en lavthengende frukt for åpenhet og demokrati. Det oppdateres fortløpende og er tilgjengelig for alle som måtte ønske å sjekke det nærmere.

Våren 2023 var en sak oppe i formannskapet og kommunestyret, om hvorvidt medlemmer av kommunestyret, formannskapet og kontrollutvalget i Lillestrøm også skulle registrere opplysninger om hvem de har snakket med, det vil si ha et lobbyregister. Saken svarte ut verbalvedtak 3 som ble vedtatt av kommunestyret 14.12.2022 som del av sak om Årsbudsjett og Økonomiplan 2023-2026.

Kommunedirektøren foreslår å innføre åpenhetsregister

Kommunedirektør foreslår til formannskapet i mai 2023 å innføre et enkelt åpenhetsregister, slik utredningen fra advokatfirmaet Lund & Co på oppdrag fra KS FoU anbefaler. Rent teknisk kan et slik register innrettes på samme måte som gaveregisteret. Samtykkende medlemmer av kommunestyret, formannskapet og kontrollutvalget fyller ut følgende opplysninger dersom henvendelsen gjelder en pågående eller snarlig kommende sak til behandling.

1) Navn på den juridiske personen (lag, forening, selskap, etc.) som har vært i kontakt med folkevalgte i kommunen
2)  Om henvendelsen var en telefon eller et møte
3)  Dato for telefon eller møte
4)  Stikkord for hva møtet eller telefonen gjaldt
5) Navn og partitilhørighet på den eller de folkevalgte som deltok.

Innstillingen ble først nedstemt i formannskapet.
Eline Stangeland, Lillestrøm MDG fremmet forslaget på nytt i kommunestyret 10. mai på vegne av MDG, SV og V.
AP, H, SP, FrP, FR, PP ønsket ikke å støtte dette, så saken falt og pr i dag er ikke partiene i Lillestrøm pålagt å ha lobbyregister.

Miljøpartiet De Grønne er forbilde i saken

Saksdokument til saken er rapporten Åpenhetsregister i kommunene av advokatfirmaet Lund & Co. De henviser i kap. 5.7 til Miljøpartiet De Grønnes lobbyregister:«Miljøpartiet De Grønne (MDG) er blant partiene som har stemt for innføringen av lobbyregister på Stortinget og i lokalpolitikken. I påvente av andre ordninger, har MDG tatt skjeen i egne hender og laget sitt eget lobbyregister.»