Tiltak for pollinerende insekter

Vil ordføreren ta initiativ til å legge til rette for insekter på egnede kommunale områder, som for  eksempel ved Rådhuset, ved skoler, barnehager og sykehjem og ved veier og  rundkjøringer? 

6. mai 2021

Insektene våre er truet. Forskere har påpekt at hvis utviklingen fortsetter slik den har gjort i  moderne tid, vil halvparten av insektene være borte om femti år. Om hundre år vil de aller  fleste være forsvunnet. 

Insekter, og spesielt pollinerende insekter, er som kjent essensielle for at blomstrende  planter skal kunne formere seg. EU-kommisjonen anslår at 87,5 prosent av planteartene i  Europa er avhengig av insektbestøvning. Opp mot 30 prosent av den maten vi spiser er  direkte eller indirekte avhengig av bestøvning. Bienes innsats har blitt beregnet til å være  verdt 1300 milliarder kroner – hvert år! 

Det er flere årsaker til at insektene forsvinner. Blant de viktigste er nedbygging av, det vil si  reduserte, leveområder, intensivt landbruk og sprøytemidler. 

Mange har fått øynene opp for insektenes situasjon. Verden over gjør myndigheter, bedrifter  og enkeltpersoner en innsats for å avhjelpe situasjonen. Lillestrøm kommune har også et  ansvar, og vi er forplikta blant annet av Nasjonal pollinatorstrategi til å bidra. I påvente av en  egen kommunedelplan for naturmangfold er det en rekke strakstiltak kommunen kan  iverksette som våre bidrag for å stoppe insektdøden. 

Et enkelt, men tydelig, tiltak i dette arbeidet vil være å gjøre egnede kommunale områder  insektvennlige. For eksempel kan deler av gressplenen ved Rådhuset enkelt omdisponeres  til utvalg blomsterplanter som sikrer biene mat gjennom hele sesongen. Områder rundt  

skoler, barnehager, sykehjem, langs veier og i rundkjøringer kan også beplantes. I tillegg kan  det være positivt å slutte å bruke robotklipper på plener og/eller la områder gro fritt slik at  insektene lettere finner steder å legge egg eller bygge bol. 

Slike tiltak på kommunale områder vil også være et forbilde og en inspirasjon for  kommunens innbyggere til å gjøre en innsats hjemme i sin egen hage.

Spørsmål: 
Vil ordfører ta initiativ til å legge til rette for insekter på egnede kommunale områder, som for  eksempel ved Rådhuset, ved skoler, barnehager og sykehjem og ved veier og  rundkjøringer? 

Forslag til vedtak:
Det legges fram en sak til politisk behandling med forslag til strakstiltak for hvordan egnede  kommunale områder kan legges til rette for insekter.