Fotocredit:

Ja til natur og fly på Kjeller

La oss ta vare på viktige verdier, som historie, våtmark og dyrka mark på Kjeller

30. august 2023

Veteranflyene på Kjeller er unik kulturhistorie som vi må ta vare på

På grunn av flyaktiviteten, er områdene på Kjeller flyplass bevart som dyrka mark og bynær natur, som har fått være mer eller mindre i fred i de 111 årene flyplassen har vært i drift. Dette har også gitt rom for rødlistede arter. Denne unike kombinasjonen vil Lillestrøm MDG ta vare på.

Etterbruken av Kjeller flyplass skal igjen snart opp til behandling i kommunestyret i Lillestrøm. Miljøpartiet De Grønne har et ganske enkelt budskap: Vi ønsker fortsatt flyaktivitet på Kjeller, og støtter at det etableres et levende luftfartøyvernsenter. Dette er viktig av kulturhistoriske årsaker, og det er viktig for Lillestrøm.

I tillegg ønsker vi å ta vare på det som i dag finnes av natur rundt stripa på Kjeller. Alt av våtmark, myr og dyrkbar mark bør tas vare på. Vi har et mål i kommunen om å styre mot arealnøytralitet. Det betyr i praksis i at nye områder med natur ikke kan bygges ned.


Dyrka mark er viktig for matsikkerhet og beredskap

Og dette er viktig av mange grunner: Den dyrkbare marka rundt flystripa kan dyrkes, om og når tidene endrer seg og vi må øke selvforsyningsgraden vår. Våtmarka og myrene er viktig for artsmangfoldet, de er viktig for karbonbindinga og de er viktig som flomdemper. En ny bydel bygget på myr vil aldri kunne bli grønn, slik enkelte ser ut til å tro. Den siste resten av den opprinnelige naturen i Lillestrøm må bestå.

Vi mener dessuten at det er gunstig at dette blir liggende som et åpent område, og at vi ikke trenger en ny bydel her også. Trafikksituasjonen i og rundt Lillestrøm er et hett tema for tiden, og den blir neppe mindre kaotisk om vi bygger ut hele Kjeller også, med tusenvis av nye innbyggere. Infrastrukturen, med god kollektivdekning og god framkommelighet for myke trafikanter, må rekke å være i forkant av massiv befolkningsvekts.

Kulturminner skaper identitet

Men viktigst av alt; velger vi feil nå, så er det for sent å angre etterpå. Vi kan ikke la et viktig kulturminne gå tapt og vi kan ikke fortsette å bygge ned viktig natur som vårt eget eksistensgrunnlag er avhengig av.

Eline Stangeland, gruppeleder Lillestrøm MDG

Ikke glem økosystemtjenestene vi får fra området. Se vår film om Kjeller flyplass: