Fotball og gummigranulat

Stadig flere arenaer for barn dekkes med plast og gummi. Vår kommunestyrerepresentant Anne-Sofie Markant har tidligere sendt inn dette leserinnlegget til Romerikes Blad.

5. mai 2021

Naturvernforbundets landsstyre vedtok nylig en uttalelse hvor det uttrykkes bekymring for utviklingen i bruk av kunstige plastmaterialer i uteområder. «Det er sterkt bekymringsverdig at barns naturlige lekeområder og lek med pinner, kongler, stein og biller erstattes av kunstige miljøer uten biologisk mangfold, sier Ask Lundberg.»

Jeg tror de fleste er enige i at vi ikke ønsker å fortsette ned en vei som leder dit at barn ikke kan leke uten gummidekke.

Jeg ser for meg at vi en gang på 80-tallet sto ved et veiskille. Den ene veien lokket med uendelig treningstid, året rundt for store og små. Det vi ikke tenkte på da vi løp nedover den veien var at vi er i ferd med å fylle havene og elvene våre med mikroplast. I rapporten om gummigranulat i vannområdet Leira Nitelva ser vi konsekvensene. Det er på tide å stoppe og snu. Jeg mener at vi må tilbake til det veikrysset. Vi bør ta av skylappene som gjør at vi kun ser etter andre typer innfyll, og heller velge en annen vei. En innovativ vei som ikke krever bruk av olje, hvor vi tar hensyn til at det er en begrenset og ikke-fornybar ressurs.

Gummigranulat er laget av bildekk. Bildekk tilsettes en cocktail av kjemikalier for å være mest mulig slitesterke. Disse miljøgiftene slippes det ut mer av jo større overflate de har mot omgivelsene. Ved å rive de opp til granulat øker vi overflatene, og dermed utslippene, av tungmetaller og skadelige forbindelser betydelig. Ved store nok konsentrasjoner har disse stoffene vist seg å være svært problematiske for livet i det store havet. Når elvene våre fylles med alle disse miljøgiftene vet ingen nøyaktig hvordan det biologiske mangfoldet vil påvirkes av det, men ifølge forsker på SINTEF Ocean Lisbet Sørensen, viser nye studier at farlige kjemikalier som skilles ut fra gummigranulat kan ha potensielt alvorlige effekter på smådyr.

Mange tror at det vil komme fullgode alternativer til gummigranulat om noen få år, men vi kan ikke vente. Ved å fortsette å skyve problemet foran oss gjør vi det samtidig verre og større. Det skjer ingenting hvis alle velger å avvente. Noen må gå foran!

Derfor er jeg så fornøyd med at når flere av kommunes kunstgressbaner nå skal rehabiliteres vektlegger rådmannen i sin innstilling, i saken som skal avgjøres i kommunestyret tirsdag, miljøhensyn over pris, og stolt av at Lillestrøm AP, SP, SV og MDG har blitt enige i vår politiske plattform om at:  «Nye kunstgressbaner skal etableres med miljøvennlig innfyll. Og at det skal legges en plan for sanering av eksisterende kunstgressbaner som har gummigranulat slik at alle kunstgressbaner blir forurensningsfrie.»
[red anm.: innstillingen ble fulgt i kulturutvalget, men innen kommunestyret ble holdt brøt Arbeiderpartiet og Senterpartiet avtalen og gikk for gummigranulat på to store baner.]

Jeg forstår frykten om at miljøvennlig innfyll ikke skal være godt nok, og ønsker ikke at vi skal miste talentene til klubber som fortsatt bruker forurensende gummigranulat. Disse unge gode aktive spillerne bør vi satse på, og bygge opp. Det er jo de som forhåpentligvis skal gjøre at LSK kvinner fortsetter å gjøre oss stolte, og som skal være med på å ta herrelaget til topps igjen.

Frode Kippe, Nils Arne Eggen, Arild Stavrum, Kjetil Rekdal, Ole Gunnar Solskjær og Nicklas Bendtner har alle uttalt i media at de mener kunstgress i seg selv er et problem. Ikke bare for miljøet, men fordi det gjør norsk fotball mindre konkurransedyktig internasjonalt, og er mer belastende helsemessig.

Skandinavias Fotballspillere på elitenivå ønsker seg naturgress under beina viser en ny undersøkelse. 85% av de spurte i undersøkelsen skulle helst ha sluppet kunstgress. Å gi de unge, gode spillerne de beste utviklingsmulighetene de kan få, er ikke nødvendigvis ensbetydende med kunstgress med gummigranulat, men innebærer å gi de tilgang til gode, velholdte gressbaner og variasjon.

Jeg tror at de unge spillerne forstår hvor viktig det er å ta miljø- og klimahensyn, og vil være stolte av å spille for en klubb som tar miljøansvar.

Kilder:
Naturvernforbundet:
https://naturvernforbundet.no/getfile.php/13149219-1574684223/Dokumenter/høringsuttalelser%20og%20brev/2019/191125-forurensing-landsstyreuttalelse%20plastdekke.pdf

https://naturvernforbundet.no/plast-og-giftfrie-barnehager/roper-varsko-om-plastdekke-pa-lekeplasser-article39874-4221.html

Lillestrøm kommune, rapport om kunstgressbaner
https://opengov.360online.com/Meetings/LILLESTROMKOM/File/Details/200592.PDF?fileName=Rapport%20Leira-Nitelva%202019_kunstgressbaner_rapport_VO_LN.pdf&fileSize=4451763

SINTEF Ocean
https://www.dagbladet.no/kultur/du-spiller-fotball-pa-en-potensiell-giftbombe/70674952/

Frode Klippe:
https://www.dagbladet.no/sport/kippe-mener-kunstgress-kunne-vaert-karrieretruende/71775481/

Ole Gunnar Solskjær:
https://www.dagbladet.no/sport/solskjaer-slar-alarm-og-tar-et-oppgjor-med-nye-norge-og-kunstgress—norske-barn-ma-tilbake-til-naturgresset/60601920/

Nicklas Bendtner:
https://www.dagbladet.no/sport/bendtner-fyrer-los—kunstgress-er-ikke-fotball/69731316

Toppspillerne i Skandinavia – Nei til kunstgress:
https://www.dagsavisen.no/sport/toppspillerne-i-skandinavia-nei-til-kunstgress-1.1610541