Ja til mat og beredskap

Fotocredit: Mona Vestli - kuer på beite, ved Vorma

Jordvern er en av kjernesakene til MDG. Det handler om å sikre dagens befolkning samt framtidige generasjoner muligheten til å dyrke mat på egen jord.

28. august 2023

Et av Lillestrøm MDG sine viktigste valgløfter er at vi alltid sier nei til å bygge ned dyrka og dyrkbar mark. Med økende grad av ekstremvær og uro rundt oss i verden, er det en utrolig dårlig ide å ytterligere senke selvforsyningsgraden vår. Den nye nasjonale jordvernstrategien sier at vi ikke skal bygge ned mer enn maks 2000 dekar i året, totalt i landet, men fortsatt bygges det ned mye mer, hvert eneste år (ca 3500 i 2022). Det hviler et enormt ansvar på vekstkommunen Lillestrøm om å umiddelbart snu trenden; uansett hvor godt formålet er: Det må alltid finnes andre alternativer enn å fortsette å gamble med matsikkerheten til barna våre! Stem MDG i dag for matsikkerhet og beredskap!

Dyrket mark er en knapp ressurs

Bare tre prosent av Norges landareal er i dag dyrket mark – inkludert overflatedyrket jord og innmarksbeite – eller om lag 10 millioner dekar (1 dekar = 1000 kvadratmeter). Av dette igjen er det kun 30 prosent som egner seg til å dyrke matkorn. Samtidig går 90 prosent av jordbruksarealet i dag med til å dyrke dyrefôr, som blir omsatt til kjøtt, melk eller egg.

Vi vil jobbe for at Lillestrøm kommune får en høyere selvforsyningsgrad, øke bevisstheten hos innbyggerne om verdien av å leve i et samfunn i økologisk balanse, der både mennesker, dyr og natur blir ivaretatt gjennom en bærekraftig forvaltning. Lokalprodusert mat er bra av mange grunner: det gir mindre transport, mindre emballasje, friskere og sunnere varer med høyere næringsinnhold ved økologisk drift, pluss at karbon bindes og det er bra for naturmangfoldet. Vi vil også:

  • fremme urbant landbruk, kortreist mat, etablering av skolehager og parseller og flere andelslandbruk.
  • engasjere grønnsaksbønder for å bistå de kommunale virksomhetene med skolehager og kjøkkenhager ved omsorgsboliger.
  • arbeide for å introdusere mer grønn og bærekraftig mat, som ivaretar smak og helse i kommunens kjøkken og kantiner.I møte med klimaendringene og naturkrisen er det viktig å kunne tenke på kreative løsninger. Kommunen kan i større grad kreve at det plantes frukttrær, nøttetrær og bærbusker i parker og utearealer, og på grønne tak.