Fotocredit:

Oppsummering av 1.kvartal 2022

Les her om hva Lillestrøm MDG har fått gjennomslag for i årets første kvartal og hva vi kunne ha fått til med fler stemmer.

 

Innskrenke jakttiden på bever
I årets første kommunestyremøte fremmet vi flere forslag. På samme måte som før høring av ny beverforskrift fremmet vi forslag om å innskrenke jakttiden for å beskytte beveren i drektig periode og yngletid. Forslaget, som ble nedstemt, lød slik :

«forskrift om jakt og fangst av bever i Lillestrøm kommune vedtas med følgende endringer: Jakttiden innskrenkes fra nasjonale 1.10 – 30.4, til 1.10 – 1.3 for å beskytte beveren i yngletida.«

Solceller
I en sak om solceller på kommunale bygg fremmet vi forslag om at det allerede i 2022 skal innstalleres solceller på taket av Verkstedgården, på Sørumsand. Forslaget ble nedstemt, men her venter vi på en større sak (etter flertall for vårt verbalforslag om dette i desember) som skal kartlegge alle kommunens tak med tanke på egnethet.

Oppløsning av Viken
I januarmøtet behandlet vi Lillestrøm kommunes høringssvar for mulig oppløsning av Viken fylkeskommune. Vi valgte å støtte kommunedirektørens forslag. Svaret var balansert formulert, men konkluderte i at fordelene ved å bestå som Viken var større. Dette høringssvaret ble vedtatt med et knapt flertall i Lillestrøm.

Arealplan for kommunen
Den største, og mest omfattende, saken på januarmøtet var behandlingen av hele 112 arealinnspill til ny kommuneplan. MDG sitt utgangspunkt var at kommunedirektøren hadde lagt seg på en god og streng linje, men i tillegg fremmet vi forslag om å si nei til ytterligere 10 områder (hvor kommunedirektør innstilte på ja). Dette var alle områder som tok nye arealer og dyrka mark. Av disse 10 forslagene fikk vi gledelig flertall for 3 av de, og fikk dermed ut fra videre prosess både utvidelse av Esval massemottak, nedbygging av Melvoldjordet og ny bensinstasjon på Tuen.

Større kollektivsatsning
En sak som kun ble behandlet i formannskapet i februar var Lillestrøm sin prioritering av samferdselstiltak. Her fremmet vi forslag om å prioritere høyere kollektivsatsning, og ta ut 3 tiltak fra listen som innebar store kapasitetsutvidelser for bil, bla tunell gjennom Vardeåsen. Alle 3 forslagene våre ble nedstemt.

Ta vare på Bråtejordet
Kommunestyremøtet i mars var et heldagsmøte, men likevel med relativt få store saker. Saken vi jobbet mest med denne runden var en prinsippavklaringssak for nedbygging av Bråtejordet på Strømmen. Dette er svært god matjord, og nettopp et området av en slik art som departementet har bedt kommunene se på om kan tilbakeføres til LNF – Landbruk, Natur og Friluftslivformål. Forslaget vi fremmet lød slik :

«Den resterende delen av Bråte gårds dyrkede areal er en anledning til å anvende arealstrategiens §6.2.2 for første gang. Der heter det at tilbakeføring til LNF av ubebygde områder skal vurderes. Strategiens §6.4 kommer også til anvendelse: «oppheving av reguleringsplaner skal følge samme prosess som vedtak av reguleringsplan» Kommunedirektøren skal legge fram en plan for delvis eller hel tilbakeføring til LNF for Bråtejordet felt B1 – B4.»

Forslaget fikk kun MDG sin egen stemme i både utvalget og i formannskapet, men til kommunestyret hadde gledelig noen partier tenkt seg om, slik at forslaget fikk 19 stemmer (35 stemte mot). Selv om forslaget her likevel ble nedstemt, så var det inspirerende å oppleve at det nytter å jobbe godt mellom første behandling i utvalget, via formannskap og til sluttbehandling i kommunestyret.

Gjenvinning og gjenbruk i barnehagene
I en sak om areal, rom og funksjonsprogram for barnehagene i Lillestrøm kommune fremmet vi at krav om minst 70% gjenvinning/gjenbruk på avfall og utstyr skulle inn i programmet. Forslaget fikk 19 stemmer og falt.

Skredet på Asak og lovlighetskontroll
Eline var med som en av tre underskrivere på en lovlighetskontroll av saksgjennomgangen av skredet på Asak. Lovlighetskontrollen gikk ut på at vi var usikre på materiellet som lå til grunn, definisjoner brukt og dermed konklusjonen. Setterådmann konkluderte med å avslutte all videre saksbehandling og legge ballen død. Vi ønsket en ny, uavhengig vurdering og oppklaring av begreper. Lovlighetskontrollen ble enstemmig vedtatt å sendes statsforvalter for uttalelse.

Sunne kommuner
Til sist i februarmøtet fremmet vi en interpellasjon om medlemskap i Sunne kommuner, som er et nettverk for bærekraft og det helhetlige folkehelsearbeidet. Interpellasjon ble godt tatt i mot, og følgende ble vedtatt med et stort flertall (49 mot kun 6 stemmer): Kommunedirektøren bes utrede en sak om eventuelt medlemskap i Sunne kommuner.